1

YAZ SICAKLARINA DİKKAT!

 

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Şervan Gökhan yaz aylarındaki aşırı sıcaklara karşın alınması gereken önlemlere yönelik açıklamalarda bulundu.

Aşırı sıcakların arttığı yaz aylarında acil servislere bu durumdan kaynaklanan başvurularda artış gözlenmektedir. Bu başvuruların büyük çoğunluğunu da ek hastalıkları bulunan yaşlı  hastaların oluşturduğu bilinmektedir.

Sıcakların aşırı derecede yükselmesi basit rahatsızlıklardan ölümcül olabilecek rahatsızlıklara kadar bir çok şekilde karşımıza çıkabilmektedir. Bu durumlar kişilerin yaş durumundan ek hastalıklarının olup olmamasına kadar bir çok faktörden etkilenmektedir. Tansiyon, diyabet, kronik böbrek yetmezliği olanlar, kanser hastaları, 65 yaş üstü kişiler, 5 yaş altı çocuklar ve hamilelerin aşırı sıcaklarda daha fazla dikkatli olmaları önerilmektedir. Sıcakların aşırı artması sonucu meydana gelebilecek olumsuz sağlık durumlarının önlenebilmesi için bir takım önlemlerin alınması gerekiyor. Bu önerileri ve alınması gereken önlemleri aşağıdaki şekilde özetlemek mümkün olmaktadır.

Sık bir şekilde karşılaştığımız güneş çarpmaları yaz aylarında önemli bir tehlike olarak karşımıza çıkmaktadır. Genellikle vücut ısısının aşırı artması, halsizlik, baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı, kusma, terleyememe ve nabızlarda artış hastalarda ilk görülen belirtiler olmakla beraber daha ciddi vakalarda algıda bozulma, görme bozuklukları ve koma ile bilincin kaybolması karşımıza çıkabilmektedir. Bu bulguların varlığında mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekmektedir. Bu durumlarla karşılaşıldığında bir sağlık ekibi gelinceye kadar vücut ısısını düşürmek için hasta serin bir yere alınmalı,  baş ve gövde bölgesi ile özellikle koltuk altları ve kasık ile ayaklarına soğuk havlu gibi materyaller ile hasta soğutmaya çalışılmalıdır.

Güneş ışınlarına dik bir şekilde maruz kalınılan öğlen saatlerinde özellikle de 11.00-16.00 saatlerinde yaşlıların, hamilelerin, çocukların, kalp, şeker ve tansiyon hastalarının dışarıya çıkmamasında fayda vardır. Yaz aylarında bu kişilerin mutlaka hekimlerinden veya bir sağlık kuruluşundan öneriler almalarında fayda bulunmaktadır. Özellikle idrar söktürücü içeren tansiyon ilacı kullanan hastaların yaz aylarında ilaç dozlarının düzenlenmesi açısından hekimlerine mutlaka danışmaları gerekmektedir.

Yaz aylarında özellikle de hava sıcaklığının aşırı derecede hissedildiği günlerde bol su ve su oranı yüksek gıdaların tüketilmesi gerekmektedir. Ağır ve sindirimi zor olan yağlı yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Gazlı içeceklerden, aşırı çay ve kahve tüketiminden kaçınmak gerekmektedir. Suyun yerini hiçbir içeceğin tutmayacağı unutulmamalıdır.

Aşırı egzersizler yapılmaması ve açık havada uzun süre çalışılmamaya dikkat edilmelidir. Bu durumlar kalp damar sistemlerinin normal zamanlardan daha fazla çalışmasına neden olmakta ve aşırı sıvı kaybı ile beraber rahatsızlıkların ortaya çıkma olasılığını arttırmaktadır. Açık havada çalışmak zorunda kalanlar sık aralıklarla dinlenmeli, su alımına dikkat etmelidir. Egzersiz yapılacaksa bile daha hafif egzersizler sabah erken saatlerde yapılmalıdır. Egzersizden hemen sonra soğuk su ile duş alınmaması ve en az beş dakika bekledikten sonra ılık bir duş alınması uygundur.

Aşırı sıcaklarda dikkat edilmesi gereken bir diğer durum ise sık bir şekilde karşımıza çıkan besin zehirlenmeleridir. Yaz sıcaklarında enfeksiyon nedeni olabilen bakteriler besinlerde daha kolay üreyebilmektedir. Temizlik kurallarına uyulmadan yapılan yemekler, iyi yıkanmayan sebze ve meyveler, bu rahatsızlıklara neden olmaktadır. Bayat yemeklerden ve yemeklerin ikinci kez ısıtılmasından kaçınılmalıdır. Bu durumlar ile karşılaşma oranlarını en aza indirebilmek için mutlaka temizlik kurallarına dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu durumlara bağlı olan akut ishallere özellikle çocuk ve yaşlılarda çok ciddi sağlık problemlerine neden olabilmektedir. Bunlarla karşılaşıldığında mutlaka bir sağlık kuruluşundan bu hastaların destek alması gerekmektedir.

Yorum

  1. Reply
    ali says

    Teşekkürler. Elinize sağlık

Yorum yaz